Keeping It Real Art Critics
Since 2016


<<back to homepagePaul van Esch Facebook
Uitgebreide opmerking bij Kirac Advice - Neem polarisatie serieus - Cultureel advies aan Stedelijk Museum en de Amsterdamse Kunstraad.
Vergelijking met Académie des Beaux-arts.
June 21, 2018Well written Kirac.
Dit is in feite een beschouwing vanuit de micro kosmos die de kunstwereld is, maar die net zo inzetbaar is in de grotemensenwereld van nu. Dat grote wachten dat nu gebeurt, door al die goedwillende mensen, terwijl de wereld echt veranderd is, in dat verhaal kan de kunst een grote rol spelen. Als tenminste de kunst eerst zichzelf serieus neemt en zich niet de artistieke geloofwaardigheid laat afnemen door zich voor politieke doeleinden te laten misbruiken.
De huidige staat van zijn in de kunstwereld doet denken aan de 19e eeuwse Académie des Beaux-arts waar oerconservatieve krachten de status quo probeerden te behouden met list, manipulatie en intriges en vooral met een gesloten oog voor de veranderde wereld om hen heen. Die salon van toen is nu De Linkse Salon geworden en sluit systematisch alles buiten wat anders denkt of doet. Daarmee staat zij de onafhankelijkheid van de kunst ernstig in de weg.
Grappig is dat Kirac buiten de kunstwereld massieve weerklank vindt: nog nooit is kunstkritiek (op een medium dat pas sinds een jaar bestaat) door zoveel mensen van buiten de kunstwereld bekeken en besproken, meestal op puur inhoudelijke gronden. Dat is vooral een nieuw en jong publiek die al lang niet meer denkt in de aloude machtsclusters en ook voor de kunstwereld zou helder moeten zijn: hier ligt de toekomst.
Kijken deze Kirac!!!