Keeping It Real Art Critics
Since 2016


<<back to homepage
KIRAC


''Wanneer kunst wordt gebruikt om een vooringenomen agenda te promoten wordt ze ongeloofwaardig, intolerant en irrelevant. Zeker wanneer ze haar eigen bestaansrecht aan die agenda denkt te moeten ontlenen.'' Sinds 2016 bespreken Kate Sinha en Stefan Ruitenbeek kunst op het YouTube-kanaal Keeping it real art critics (KIRAC). Hun filmpjes zijn een grote hit, en hun confronterende stijl is omstreden. Eerder dit jaar gelastte de directie van de Rietveld Academie een KIRAC-optreden af na protest van studenten over vermeende 'seksistische' en 'racistische' uitspraken van het tegendraadse kunstenaarsduo. KIRAC verwerkte de vrijgekomen energie in een van hun meest komische en satirische afleveringen: https://youtu.be/QS5Ws5ShnNw.

Door te spelen met opinies, en deze op theatrale wijze tegen elkaar uit te spelen, creŽert Kirac een ruimte waarin het gepolariseerde debat weer van een afstand kan worden bekeken. De films vormen een vrolijk en brutaal ontwapenend portret van de ideeŽnstrijd die nu gaande is. Het is een perspectief van bovenaf, zoals een roman: het beschouwt niet alleen de ideeŽn die mensen hebben, maar bekijkt ook de persoon die het idee uitdraagt. Op die manier biedt Kirac een esthetische, artistieke positie die een opbeurende en verlichtende uitwerking heeft.

KIRAC werd een half miljoen keer bekeken op YouTube.
Er verschenen 67 journalistieke artikelen in de afgelopen twee jaar. In gevestigde kranten, gespecialiseerde kunstbladen, en online media.

Kirac is financieel mogelijk door eigen geld, donerende kijkers, kunstverzamelaars en het Mondriaanfonds.

Kate Sinha is archeoloog, 1988, Deventer.
Stefan Ruitenbeek is beeldend kunstenaar, 1982, Breda.

stefan.ruitenbeek@gmail.com
katesinha@gmail.com
Anderen over KIRAC


Paul van Esch, Art Advisor, about Episode 4, The Psychology of Jon Rafman
Again (I have to admit) one of the best critical voices in reviewing art I have seen in a long long time. I have enjoyed this film, I had to smile big and it's merciless and yet positive (towards art in general and what to expect from it). There is still life after Art Forum.


De Balie, bij premiere Episode 13, Stigma
In 2016 bibberde de Nederlandse kunstwereld van angst: KIRAC zag het licht! Keeping It Real Art Critics bestaat uit Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha. Met Nietzsche onder de arm en gewapend met filmcamera en richtmicrofoon doen zij verslag van tentoonstellingen of reflecteren op vastgeroeste dogma’s binnen de culturele sector. Tijdens deze avond zal de premiŤre plaatsvinden van de nieuwste KIRAC episode. Aansluitend gaan we aan tafel met Kate en Stefan en panel om het te hebben over kunst, politiek en nieuwe vormen van kritiek.

De afgelopen twee jaar was er veel te doen rondom KIRAC. Ze werden beschuldigd van racisme en seksisme en de vertoning van hun nieuwe film werd geweigerd door de Rietveld Academie. De stijl van KIRAC is hard: Stefan en Kate schuwen de directe confrontatie niet, en spelen –wanneer het hen uitkomt- hard op de man.

Waait er met KIRAC een frisse wind door de Nederlandse kunstkritiek? Bewijst alle commotie dat zij de vinger op de zere plek leggen? Of is KIRAC enkel een olifant in de porseleinkast? Is hun confronterende methode problematisch? We onderzoeken het deze avond nader door middel van film en gesprek met o.a. KIRAC, Timon Dias (GeenStijl), Thijs Broer (Vrij Nederland), Emmelie Koster van No Man's Art Gallery.


Max von Kreyfelt, Cafť Weltschmerz
KIRAC (Keeping It Real Art Critics) zijn beeldendkunstenaar Stefan Ruitenbeek en archeologe Kate Sinha. KIRAC wordt het 'PowNews van de kunsten' genoemd - al is KIRAC inhoudelijker en pretentieuzer. Ze misbruiken, volgens eigen verklaring het verlichtingsideaal van de dialectiek en willen in debat gaan met geduchte tegenstanders. In de praktijk pakt het helaas vaak anders uit. De confrontaties in de kunstwereld over schoonheid, begrippen en drijfveren, zoekend naar integere definities, het blijft een ideaal zonder eindpunt.


Susana Puente Matos, art-historian and writer:
''Over the past two years KIRAC has taken the art world by storm, forging a unique monopoly over art criticism that is read, watched, and understood by the general public. And I think you hit the jackpot with simchowitz. I think it’s a very good testament to your ability to capture the essence of someone. You pick up these idiosyncratic moments of his. He’s brilliant and detestable and highly sympathetic all at once. He has a lot of good one liners''


v

v