Kies zelf de nieuwe baas van het Stedelijk Museum

Stedelijk Museum

Kritisch video-platform KIRAC organiseert een verkiezing voor een nieuwe directeur voor het Stedelijk Museum. Vier kandidaten zijn er al, meer zijn welkom. „We willen het Stedelijk weer relevant maken.”

V.l.n.r Aynouk Tan, Lidewij Edelkoort, Jan Hoek en Bert Kreuk Foto’s Felix Kalkman/HH (Tan), Arie Versluis & Ellie Uyttenbroek (Edelkoort), Gerrit Schreurs (Kreuk)

Trend-voorspeller Lidewij Edelkoort, kunstenaar Jan Hoek, modefilosoof Aynouk Tan en kunstverzamelaar Bert Kreuk zijn bereid om Beatrix Ruf op te volgen als artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam.

De vier hebben zich kandidaat gesteld voor een directeursverkiezing die wordt georganiseerd door Keeping It Real Art Critics (KIRAC), een videoplatform dat met confronterende filmpjes kritiek levert op de kunstwereld.

In een woensdag geposte video op YouTube zegt KIRAC-oprichter Stefan Ruitenbeek dat het tijd wordt „dat er iets goeds gaat gebeuren met het Stedelijk”.

In een toelichting zegt Ruitenbeek te hopen dat de directeursverkiezing niet wordt weggezet als een ludiek kunstenaarsinitiatief. „De verkiezing is bloedserieus bedoeld. Het wordt tijd dat het Stedelijk een relevant hedendaags museum wordt voor een grotere groep mensen. Cruciaal daarvoor is een minder beperkte visie op wat kunst is.” Een ander soort directeur, zegt hij, kan daarbij helpen.

Lees meer over Beatrix Ruf en het Stedelijk: De conclusies van de onderzoekers

Kunstenaar Jan Hoek (1984) solliciteerde in november, kort na het opstappen van Beatrix Ruf, al naar het directeurschap van het Stedelijk in een column voor de site Vice.

Als „out-of-the-boxschaduwdirecteur” wil Hoek het museum opschudden door regelmatig kunstenaars de vrije hand te geven. Als voorbeeld noemt hij het restaurant. „Stop met die dure witte wijn en garnalenkroketten, en maak het restaurant tot een verrassende plek waar steeds een andere kunstenaar het voor het zeggen krijgt.”

Verzamelaar Bert Kreuk (1964) werkt aan een manifest om zijn kandidatuur te ondersteunen. „Ik heb de laatste tijd veel over het Stedelijk nagedacht. Dus waarom dan de daad niet bij het woord voegen?” In zijn manifest zal Kreuk pleiten voor een museum dat meer Nederlandse kunst toont en „dat niet alleen voor een bepaalde elite openstaat, maar voor iedereen”.

Modefilosoof Aynouk Tan (1982) hoopt met haar kandidatuur vooral bij te dragen aan een discussie. Tan: „Wat voor museum moet het Stedelijk zijn? En aan welke eisen moet de directeur voldoen? Het lijkt me goed als het museum een veel democratischer platform wordt. Een gekozen directeur helpt daarbij.”

Lidewij Edelkoort (1950) noemt de verkiezing „een positief plan om meer energie in het museum te krijgen”. Groot is haar verlangen, zegt de trendvoorspeller, naar een Stedelijk waar ze weer met een kloppend hart naar binnen gaat.

De kandidaten zullen hun plannen komende week toelichten in filmpjes op keepingitrealartcritics.com. Andere kandidaat-directeuren voor het Stedelijk kunnen zich op de KIRAC-site aanmelden.

De vier kandidaten

    • Arjen Ribbens