Eindexamen Rietveld 2018

klikos

  Sterk werk van onbekende maker(s) bij de kliko’s

Eindexamenexpo Slappe Knieën Academie bezoeken we dit jaar niet. Een academie die KIRAC weert om een veilige leeromgeving te creëren zonder hout snijdende verantwoording geeft blijkt van angst voor debat en waait met sociaal mediale wind mee. De instantrealiteit en het instapgemak van modische moraliteit biedt podium aan applaus uit beperkte schreeuwkring waar meerstemmigheid wordt geweerd. De Slappe Knieën Academie pareert kortom onvolkomen aantijgingen aan twee individuen niet met steun en partnerschap maar met 666 niet in onsch huisch. Het preventief verbieden en het indirect opwerpen van een berufsverbot is ergerlijk. Het past de publieke zaak van een academie niet om een gezette valse toon te beklemtonen en te versterken middels brandmerken. Los nog van het gegeven dat de verantwoording van de disruptie slecht en mottig wordt verwoord.

U kunt gaan kijken:

“De jaarlijkse Graduation Show vindt plaats van woensdag 4 juli tot en met zondag 8 juli en is openbaar voor iedereen. De opening is om 16.00u op woensdag 4 juli.”

We verwijzen volgaarne naar het aansprekende beeldverslag uit 2014. (Maar u kunt ook naar 2016, 2015, 2012 of eerder nog.)

Na de klik, een hinkstapstrong in 44 beelden door het aanbod van 2014:

jannemarein-renout0

jannemarein-renout

Jannemarein Renout print scherp.

Charlott-Weisse

Charlott Weisse schildert.

Alexandra-Karpilovski1

Alexandra-Karpilovski

Sabine Kongsted en Lotte Boon

Clarinde-Wesselink

Alexandra Karpilovski

Michael-Hautemulle

Fascinerend beeld Michael Hautemulle

Yookyung-Park

Persoonlijk hoogtepunt: Yookyung Park. het kunstwerk zijn de getoonde verzekeringspapieren die het kunstwerk zijn. En als zodanig het kunstwerk verzekeren. Van een keramiste nota bene.

Lotte-Clerkx

Lotte-Clerkx2

De schoonmaakwoede van Lotte Clerkx; cleaning nature.

suported-by-berlagefonds

De gymbroekjes van Supported by Berlagefonds

jack-fitzgerald

Intrigrerende balletfilm als je het zo mag noemen van Jack Fitzgrald. Die is gespecialiseerd in animaties, wat met de grote projectie geenszins valt te rijmen.

Jessie-Hoefnagel

Jessie Hoefnagel breit (kilometers) en declameert (uren)

Kim-Wawer

Kim Wawer

Inup-Park

Inup Park

onbekend2

onbekend

Sterk werk van Stefan Auberg

thonet

engels

Een soort hedendaagse Pieter Engels-stoeltjes van Sanja Najdovska. IN.DEPENDENCE. Heel straf gedesigned. Thonet verhakseld met fraaie transparante dummy smartfoontjes aan de voet.

Marielle-Lens

Marielle Lens

Noelle-Ingeveld

Noelle Ingeveldt’s in flexibele mallen gegoten betonnen straatmeubilair.

fun

lachen

Barbie Rimjob van Nike Just Do It Anyway. (Stefan Auberg)

Martin-Kahler

Martin-Kahler.jpg2

Fijn, eindelijk eens sculptuur/installatie van Martin Kahler.

klaas

Nog een lichtpuntje: installatie met video’s van Klaas [vergeten] [Naambordjes waren nog niet echt alom tegenwoordig bij de perspre. Kom maar op dan voeg ik het in.]

kim-forni

Absoluut hoogtepunt dit jaar: de Marlborosculptuur van Kim Forni.

kim-forni2

Kim-foenu-85

Nagenoeg geheel en al gemaakt met als basismateriaal 429 pakjes Marlboro.

Kim-foenu-86

Kim-foenu-87

Kijk, een pakske in de desert.

Kim-foenu-88

Zou het deze zijn?

Kim-foenu-89

topwerk.

(Wat ik niet begrijp overigens en wat deze generatie alumni bindt is het ontbreken van enige ondersteunende website. Hooguit is er nu en dan een – verder leeg gelaten – domein geregistreerd. Pluizen levert dan soms wat tumblr en facebook op. Het is alsof het ze niets interesseert: publiciteit, leesbaarheid. Zo wil ik meer weten van Kim Forni – en van een hele bunch anderen – maar wellicht moet ik wachten tot het baasje gallerist de zaak in handen neemt? Nah, dat kan toch niet… Maar dit terzijde.)

gym

Ondertussen bij gymbroekjes van Supported by Berlagefonds.

kamerplant

Geen graduationexpo is compleet zonder kamerplant. Fleur van Greuningen had er een nodig bij haar filmloop.

Arthur-Perdijk

Arthur Perdijk fotografeert en beplakt en herfotografeert en herbeplakt – als graffiti maar dan anders. Bekijk de diaserie.

Arthur-Perdijk3

Arthur-Perdijk4

Arthur-Perdijk5

Arthur-Perdijk6

Levert uitzonderlijk sterke afzonderlijke beelden op.

weten

Deze performant eet komende 5 dagen zakken nootjes op.

lees

Inga Jautakyte.

nbnbn

De gymbroekjes van Supported by Berlagefonds zijn slaags geraakt. Het is voluit matten op straat.

De Rietveld Eindexamenexpo is nog te zien tot zondag 6 juli 2014. Beter koopt u een tijdmachine.

rietveldacademie.nl

Jeroen Bosch
About Jeroen Bosch 4679 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

7 Comments

 1. je laat dus de kunstenaars/afstudeerders in de steek als trendbeheer, lekker is dat!

 2. De afdeling Beeldende Kunst wil studenten opleiden tot professionele beeldend kunstenaars die klaar zijn voor deelname aan de kunstwereld en die het potentieel en de juiste vooropleiding hebben om postacademisch onderwijs te volgen in Nederland of het buitenland. Studenten voeren op deze afdeling een voortdurend gesprek over de mogelijkheden van beeldende kunst als creatieve praktijk en theoretisch onderzoeksveld. Ze gaan deel uitmaken van een omgeving waar ze in aanraking komen met een breed scala aan media, materialen en artistieke benaderingen. Studenten krijgen de ruimte om te reflecteren op de eigen vooronderstellingen over kunst en de wereld en daarbij steeds opnieuw de eigen artistieke positie te bepalen.

  Bij de afdeling Beeldende kunst gaat het om een verschuiving van het beschouwen van de dingen ‘zoals ze zijn’ naar wat ze zouden kunnen zijn: een erkenning van de complexe wijze waarop materialen, objecten en ideeën in verschillende contexten functioneren. Studenten worden gestimuleerd om actief naar de wereld om hen heen te kijken en serieus aan de slag te gaan met diverse materialen. Het doel is dat studenten de beschikking krijgen over gereedschappen die nodig zijn om tegelijk kritisch en goed onderbouwd na te denken: om vorm te geven aan een creatief proces, op een zodanige manier dat de parameters van theorie, praktijk en de publieke ruimte kunnen veranderen. Dit traject ondergaan studenten en docenten samen.

 3. @GS: Prima verhaal. Is niets mis mee. Niettemin is de argumentatie van TB om om de Graduation Show dit jaar niet te bezoeken nogal zwak, om niet te zeggen slap: KIRAC is geweerd dus als een soort straf dan ook geen bezoek en geen beeldverslag. Lekker puh!
  Het klinkt een beetje als de meester die een straf uitdeelt. Ik wil het overigens niet groter maken dan het is. De afgestudeerde kunstenaars zullen ongetwijfeld toch wel hun weg vinden, of hun werk nu wel of niet gepresenteerd is op TB.

 4. Even los van de vraag of tb nou helemaal het het juiste statement maakt. (Ik wordt eerlijk gezegd zelf nogal moe van die neiging om jezelf serieus te nemen en alles wat je doet als statement of awareness-verhogende reddingsactie te zien, kritiek is om zichzelf al goed,dus wat doet het er inhoudelijk verder toe als het van een hypocriet komt?) Wat RV doet blijft behoorlijk bezopen. Doet me ook denken aan wat dwwd doet volgens deze prachtige kritiek van de jongens van de snijtafel https://m.youtube.com/watch?v=Ht1Ahbq1E48
  Iets met doen alsof je kunst (en de vrijheid die daar bij hoort) een warm hart toe draagt, maar vervolgens schrik je je kapot als er dan iets inhoudelijks gebeurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*